Rapport från Schack-SM, Sunne 10-19 juli 2015

sm2015_klassIIIgrupp3 SM i Sunne. Klass III, grupp 3 i förgrunden. Foto: Mikael Cehola

Under en dryg vecka i juli samlades 768 schackspelare i värmländska Sunne för att göra upp. SM spelades för första gången på konstgräs, vilket orsakade en del försmädliga förluster för spelare som inte var vana vid underlaget. Det hela var en mycket trevlig upplevelse, som bjöd på många arrangemang utöver bataljerna vid brädet: Schackbutiken hade bjudit in Martin Fischer från Chessbase, som höll en föreläsning om hur man kan använda chessbase i sin träning. På tisdagen hölls det en kurs i live-sändning. Och på fredagen var det inofficiellt SM i problemlösning – utöver detta moment fanns även ett tjugotal schackproblem utspridda i samhället, som man kunde ge sig på när andan föll på.

Resultat 

SM-gruppen
1 Nils Grandelius   Eksjö SK
2 Emanuel Berg    SK Team Viking
3 Erik Blomqvist   SK Rockaden

Weekend 1, grupp 6
 1 Lennart Wikström  Riddarhyttans SS 
 2 Sven-Ingvar Sundin Lunds ASK
 3 Staffan Arnell   Kungsörs SK
12 Robert Johansson  Ljungby SK

Klass III, grupp 3
1 Curt Marcusson   Götaverkens SK
2 Alemed Muganlinskij SS Allians
3 Martin Rosell    Wasa SK
8 Robert Johansson  Ljungby SK

I SM-gruppen lyckades Nils Grandelius äntligen ta sin första SM-titel, efter att ha spelat en väldigt spännande final mot Emanuel Berg. Inför finalen låg Berg en poäng efter, och var sålunda tvungen att vinna mot Grandelius. Han spelade en kungsgambit, vilket fick många att höja på ögonbrynen – till och med Grandelius drog på smilbanden. Berg visade sig vara väldigt väl förberedd, och trots att Grandelius använde tiden väl fick han se sig besegrad. I och med detta låg de på samma poäng, och finalen fick därigenom avgöras genom särspel – två snabbpartier på 10 min + 5 sek per drag. Skulle det bli oavgjort här hade man gått vidare till blixtschack. Så långt gick det dock inte – Berg förlorade det första partiet, och efter en remi i det andra stod slutligen Grandelius som segrare.

Bland de vanliga dödliga var det tufft för Ljungbys representant. Uppladdningen inför SM blev lite skev, med för mycket teori och alldeles för lite praktisk övning. Lägg konstgräs till detta och resultatet blev därefter. Inför den sjätte omgången i klass III hade jag dock en ljuspunkt: om jag vann mot min motståndare, och han förlorade den avslutande sjunde omgången, skulle jag klara mig från jumboplatsen. Då en av spelarna i gruppen brutit hade jag en frirond i sista omgången.

Jag visste bara att jag sannolikt hade ett engelskt parti framför mig. Efter att ha överlagt med en kollega på vandrarhemmet kvällen innan bestämde jag mig för att försöka transponera till damgambit. Planen lyckades, och döm om min förvåning när min motståndare trillar in i den beryktade elefantfällan. Efter nio drag leder jag med en springare mot en bonde. Härifrån borde det ha varit en promenadseger, men jag misshandlade positionen å det grövsta. Jag aktiverade min motståndares pjäser, och då jag inte lyckades få ut mina egna kunde jag inte använda mitt pjäsövertag till något konstruktivt. Konstgräs, minsann…

En tuff vecka till trots så blev det en trevlig (nåja) upplevelse med många lärdomar att ta med sig till seriespelet i höst.

sm2015_föreläsning Föreläsning med Martin Fischer från Chessbase

sm2015_smgruppen SM-gruppen

sm2015_final Finalen mellan Emanuel Berg och Nils Grandelius

Text och bilder (där ej annat anges): Robert Johansson
Övriga resultat finnes på: http://www.schack.se/tavling/schack-sm/lottningresultat/

Kommentera