Rapport från Västerås Open, 25-27 sep 2015

27092015096
I helgen gjorde den svenska Grand Prix-serien ett uppehåll i Mälardalen, då den sjunde upplagan av Västerås Open spelades. Nytt för i år var lokalbytet till Rudbeckianska gymnasiet, där 320 deltagare – varav 69 i den lilla turneringen för spelare under 1600 i spelstyrka – hade samlats. Ljungby schackklubb var representerade i båda turneringarna. 20 partier livesändes, och stormästare Ulf Andersson kommenterade långpartierna i rond 5-8.
Det ojämna antalet spelare betydde att somliga spelare fick en frirond, vilket hände undertecknad i fredagens rond 2. Jag erbjöds möjligheten att få spela ett snabbparti mot Ulf Andersson, vilket jag naturligtvis inte kunde tacka nej till, se bilden nedan. Partiet utvecklades till en framskjuten fransk struktur, där Andersson som svart norpade vits dambonde i ett obevakat ögonblick. Utgången får anses given, men det blev ändå höjdpunkten på en trevlig helg. Med en poäng från frironden samt en remi i sista ronden lyckades jag avancera tre placeringar.

David mot Goliat. Ulf Andersson var svensk mästare 1969, och 1983 var han rankad trea i världen.
David mot Goliat. Ulf Andersson var svensk mästare 1969, och 1983 var han rankad trea i världen.
Resultat Västerås open 2015 
1  Georg Meier   SK Team Viking 7
2  Emanuel Berg   SK Team Viking 7
3  Hans Tikkanen  SK Team Viking 7
248 Robert Johansson Ljungby SK   1½

Resultat lilla Västerås open 2015
1  Erik Nilsson   Uppsala SSS  7
2  Bo Wesshagen   Wasa SK    6½ 
3  Pia Fransson   Limhamns SK  6½
67 Mattias Olsson  Ljungby SK   2

Övriga resultat finnes på:
http://www.schack.se/svenskt-grand-prix/vasteras-open-anmalda-spelare/
Text: Robert Johansson

Kommentera