Rapport från Ljungby föreningsmässa, 6 feb 2016

Helgens föreningsmässa var en fantastisk succé. Hela 92 st föreningar samlades i den nybyggda arenan för att visa upp sig. Schackklubben hoppade på tåget som ett led i vårt 50 års-jubileum, där GM Daniel Semcesen höll föredrag i lokalen på fredagen, för att därefter spela simultanturnering på mässan. Planen är att ha detta som ett återkommande evenemang under året, förslagsvis under Ljungbydagarna samt en gång senare på hösten – håll utkik på hemsidan.

Det var inte bara klubbens medlemmar som tog plats vid brädet, även övriga mässbesökare tog chansen att spela mot den forna sverigemästaren. Bäst resultat fick utan tvekan vår egen Pär Källerholm, med en remi och en vinst.

Bild ett, bildtext: Under sin föreläsning visade Daniel med några illustrativa exempel på hur man plockar isär en position, och på pjäsernas relativa värde.
Under sin föreläsning visade Daniel med några illustrativa exempel på hur man plockar isär en position, och på pjäsernas relativa värde.
Bild två, bildtext: lördagens efterlängtade simultanturnering på föreningsmässan.
Lördagens efterlängtade simultanturnering på föreningsmässan.

Bild tre, bildtext: Daniel Semcesen blir intervjuad.
Daniel Semcesen blir intervjuad.
.

Bild fyra, bildtext: Pär Källerholm i mitten av bilden har precis levererat nådastöten 15 Txd8, och kan stoltsera med en vinst mot 2014 års svenska mästare.
Pär Källerholm i mitten av bilden har precis levererat nådastöten 15. Txd8, och kan stoltsera med en vinst mot 2014 års svenska mästare.

I mitt eget parti valde jag att spela som svart, i förhoppning att få bättra på min damgambit. Semcesen valde avbytesvarianten, och följde upp med Sge2 för att därefter avancera med f2-f3 samt bryta fram i centrum med e3-e4. Vits plan var inte alltför svår att se, men jag hade desto svårare att hitta en plan för egen del. Då jag hade två springare och en löpare såg jag möjligheten att låsa positionen med 14…c5-c4, för att försöka begränsa Semcesens löparpar. Jag missade en springargaffel, där jag fick ge upp ett torn för en springare. Min springare blev jämförelsevis stark, men det höll inte ända fram.

Bild fem, bildtext: Ordföranden begrundar sitt öde efter 19 a2-a3. Foto: Lars Delvéus
Ordföranden begrundar sitt öde efter 19 a2-a3. Foto: Lars Delvéus

Kommentera