Rapport från Växjöspelen, Växjö 18-19 juni

1962 var ett händelserikt år: Sverige vinner hockey-VM, Arlanda invigs, Hylands hörna har premiär på tv och i Växjö spelas Växjöspelen för första gången. Det innebär att årets upplaga var den 55:e i ordningen. Tävlingens format med slutna grupper där man möter spelare av samma styrka är mycket populärt, och helgens drabbningar är för flera en generalrepetition inför sommarens svenska mästerskap – som i år spelas i Uppsala.

I grupp ett fick den försvarande mästaren Tom Rydström från värdklubben se sig besegrad av 1974 års svenska mästare Magnus Wahlbom. Rydström kommer att få en ny chans att visa vad han går för i Visma schackturnering, som spelas på Växjö stadshotell 29 juni-3 juli.

Tre spelare från Ljungby SK demonstrerade sina talanger med framgång. Oscar Lundberg gick från klarhet till klarhet, och knep förstaplatsen med fem vinster av fem möjliga. Robert Johansson gjorde sitt tredje framträdande i Växjö, och kämpade sig till en andraplats i grupp sexton. Leo Andersen vann sin grupp i fjol, men trots tappra försök att försvara äran fick han nöja sig med en tredje plats.

Avslutningsvis vill jag påminna om Visma schackturnering, som nämnts ovan. Trettio spelare från tio länder möts för att förtjäna sina mästarnormer. GM Stellan Brynell kommenterar partierna, och gör dem pedagogiska och underhållande.

Resultat Växjöspelen 

Grupp 1    Klubb     Poäng
1. Magnus Wahlbom    Rödeby SK       2 
2. Mattis Olofsson-Dolk Växjö SK       2 
3. FM Tom Rydström   Växjö SK       1½ 
4. Emil Lindahl     Växjö SK       ½

Grupp 16 
1. Martin Ullhamre   Linköpings ASS    3
2. Robert Johansson   Ljungby SK      2 
3. Per-Olov Sandgren  SA Fenix Springaren  1
4. Stig-Lennart Godin  Ystads SS       0

Grupp 17 
1. Mustafa Al Saadi   Eksjö SK       3
2. Oscar Jönsson    SK Sandlöparen    2
3. Leo Andersen     Ljungby SK      1
4. Lars Crone Nielsen  Limhamns SK      0 

C-juniorer grupp 2 
1. Oscar Lundberg    Ljungby SK      5 
2. Fabian Andersson   Ronneby SK      4
3. Anton Kastrati    Harplinge SS-Halmstad 3 
4. Lisa Ståhl      Vaggeryds SK     2
5. Markus Mena     Åstorps SS      1
6. Felix Karlsson    Harplinge SS-Halmstad 0
Foto: Birgitta Rydztröm
Foto: Birgitta Rydztröm

Text: Robert Johansson
Övriga resultat finnes på:
http://www.vaxjoschackklubb.se/wp/klubbtavlingar-20152016/vaxjospelen-2016/vaxjospelen-2016-resultat-seniorer/
http://www.vaxjoschackklubb.se/wp/vaxjospelen-2016-resultat-juniorer/

Kommentera